Citroencake met creamcheese swirl en limoncello 

Citroencake met creamcheese swirl en limoncello frosting. Deze geweldige citroencake heeft een echte voorjaars-vibe, is luchtig, met in de kern een smeuïge creamcheese swirl en natuurlijk een heerlijke limoncello frosting! Alle tools die Marcella gebruikt in dit recept vindt u terug in onze winkel in Hoorn, inclusief de Nordic Ware bakvorm en het mooie bord van Bunzlau Castle waar de cake op staat. Kom naar onze winkel voor het volledige assortiment en ga aan de slag met dit verrukkelijke recept!

Ingrediënten:

Voor de cake

  • 300 gram roomboter ongezouten op kamertemperatuur
  • 300 gram kristalsuiker
  • 1 tl  vanille-extract
  • ¼ tl zout    
  • 1 el citroenrasp
  • 6 eieren
  • 350 gram bloem
  • 1 el bakpoeder      
  • 90 ml citroensap

 

Voor de creamcheese swirl

  • 250 gram roomkaas (Philadelphia bij voorkeur)
  • 1 el roomboter ongezouten op kamertemperatuur
  • 60 gram poedersuiker  
  • 1 eigeel
  • ½ tl vanille-extract

 

Voor de limoncello glazuur

  • 100 gram roomkaas (philadelphia bij voorkeur)
  • 120 gram poedersuiker
  • 30 ml limoncello
  • 1 el roomboter ongezouten op kamertemperatuur

 

Benodigdheden:

 

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor 160 graden – boven-en-onder-warmte
  2. Doe in de kom van de mixer de roomboter met de suiker, het vanille-extract, het zout en de citroenrasp. Meng dit met de standmixer met platte menghaak tot de boter luchtig is en licht van kleur. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Schraap eventueel met een spatel het beslag van de randen in de tussentijd.
  3. Doe nu 1 voor 1 de eieren erdoor en houd ongeveer steeds 2 minuten hiertussen. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Doe dit niet te snel, anders kan het beslag gaan schiften.
  4. Zeef de bloem in een kom en meng dit met het bakpoeder. Als alle eieren vermengd zijn met het beslag meng je het bloemmengsel door het beslag, gebruik hiervoor een spatel en schep het beslag voorzichtig om tot alles vermengd is. Hierdoor behoud je de luchtigheid in het beslag.
  5. Voeg als laatste het citroensap toe en spatel dit door het beslag.
  6. Maak in een andere kom de creamcheese vulling door de roomkaas met boter luchtig te kloppen met een (hand)mixer.
  7. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker toe tot alles vermengd is.
  8. Voeg als laatste het eigeel toe en het vanille-extract.
  9. Vet de Nordic Ware bakvorm in met bijvoorbeeld bakspray of met wat roomboter. Zorg ervoor dat alles echt goed bedekt is! Eventueel kun je het testen door de binnenkant van de vorm te bestuiven met wat bloem. Waar het blijft plakken is ingevet, waar niet kun je nog extra invetten. Verwijder eventueel overig bloem door de bakvorm ondersteboven leeg te kloppen.
  10. Vul de vorm met 2/3e van het beslag.
  11. Voeg nu de creamcheese vulling toe. Schep de vulling op het beslag maar zorg ervoor dat het niet bij de randen komt. Zo blijft de cream cheese vulling in de cake en is het na het bakken niet aan de buitenkant te zien. Gebruik eventueel de bolle kant van een lepel om de vulling goed te verdelen.
  12. Schep nu het overige beslag in de vorm.
  13. Tik de vorm voorzichtig op het aanrecht om eventuele luchtbellen te voorkomen.
  14. Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in 55-65 minuten gaar. Prik eventueel met een sateprikker in de cake na baktijd om te zien of de cake gaar is. Komt de prikker er droog uit, dan is het gaar!
  15. Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Belangrijk! Anders kan de cake scheuren als je het uit de vorm haalt.
  16. Schud de vorm voorzichtig naar links en rechts om de cake iets los te maken.
  17. Leg een droogrek op de bovenkant van de vorm, houd je hand hierop en draai de vorm om. Verwijder de vorm en laat de cake helemaal afkoelen.
  18. Maak alvast de limoncello glazuur. Gebruik de garde van de KitchenAid standmixer en meng de roomkaas samen met de roomboter luchtig in 3-5 minuten. Voeg nu lepel voor lepel de poedersuiker toe en meng tot een glad mengsel.
  19. Voeg als laatste de limoncello toe.
  20. Als de cake helemaal is afgekoeld giet/schep je de limoncelloglazuur over de cake.
  21. Decoreer met eetbare bloemen, citroen(schil) of wat jij zelf mooi vindt.

Meer recepten bekijken? Neem dan een kijkje op de website van Borrels&Bites!