Heerlijk herfstrecept: Ovenschotel met pompoen

Ontdek ons heerlijke herfstrecept: Ovenschotel met pompoen, gehakt, zoete aardappel, feta en bladerdeeg! Deze ovenschotels zijn in 1-persoonsformaat en perfect voor de herfst. We hebben ze gemaakt met de prachtige blauwe ovenschaaltjes van Le Creuset, die je in onze winkel kunt vinden. Pompoen, gehakt en zoete aardappel vormen de basis van dit comfortfood gerecht, op smaak gebracht met ui, knoflook, komijn, chilipoeder en kurkuma.

Dit heerlijke recept is ontstaan in samenwerking met EP:Beerepoot Cooking, jouw winkel voor de beste merken op het gebied van koken, bakken en barbecue. In onze winkel vind je een ruim assortiment van Le Creuset, inclusief deze nieuwe blauwe pompoenschaaltjes!

Ingredienten:

  • 250 gram pompoen
  • Halve flespompoen
  • 150 gram zoete aardappel
  • 200 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blokje groentebouillon
  • 100 gram feta
  • 4 vellen bladerdeeg
  • Ei of 2-3 el melk om het bladerdeeg te bestrijken
  • 1-2 tl sesamzaad
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Verse koriander – ter garnering (optioneel)
     

Benodigdheden:

  • Pan met deksel
  • Hapjespan met deksel
  • Ovenschaal - 4x kleine of 1 grotere
     

Instructies:

  1. Snijd de pompoen doormidden, verwijder de zaadjes.
  2. Schil de pompoen (dit hoeft niet als je bijvoorbeeld soep gaat maken, maar in dit gerecht vind ik het lekkerder als de pompoen geschild is).
  3. Snijd 250 gram pompoen in blokjes van 1 cm.
  4. Schil de zoete aardappel en snijd deze ook in hetzelfde formaat als de pompoen.
  5. Kook de pompoen en de zoete aardappel in ruim water in een steelpan met deksel voor ongeveer 5-8 minuten of tot de groenten zacht zijn.
  6. Snipper in de tussentijd de ui en pers de knoflook of snijd fijn.
  7. Verwarm olijfolie in een hapjespan en fruit de ui.
  8. Doe het rundergehakt hierbij en bak dit los tot het iets verkleurt.
  9. Doe nu de komijn, kurkuma, chilipoeder en de knoflook in de pan en roer 1-2 minuten mee.
  10. Doe daarna de gekookte pompoen en zoete aardappel erbij samen met de tomatenblokjes en het bouillonblokje.
  11. Voeg 2-3 el water toe, roer alles kort door en doe de deksel op de pan. Laat zo'n 10-15 minuten op laag vuur sudderen.

    Na het stoven van de ingrediënten in een pan, gaat het mengsel in de ovenschaaltjes en wordt het bedekt met feta en bladerdeeg. Even in de oven tot het bladerdeeg knapperig is, en je kunt aanvallen!
     
  1. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat op temperatuur komen.
  2. Verwarm de oven voor op 200C.
  3. Doe het pompoen- gehaktmengsel in een grote ovenschaal of 4 kleine ovenschaaltjes en verdeel de feta hier overheen.
  4. Bedek de schaal met het bladerdeeg. Eventueel kun je het bladerdeeg iets uitrollen of aan elkaar plakken om het op maat te maken.
  5. Bestrijk het bladerdeeg met wat losgeklopt ei of melk. Bestrooi met het sesamzaad.
  6. Bak de ovenschotel 10-15 minuten in de oven, tot het bladerdeeg luchtig, krokant en mooi gekleurd is.
  7. Bestrooi eventueel met nog wat feta en eventueel verse koriander.

     

Meer recepten bekijken? Neem dan een kijkje op de website van Borrels&Bites!