Quiche met groene asperge, ricotta, courgette en citroen

Een flaky bladerdeeg bodem met een een heerlijke vulling van onder andere groene asperges, geraspte courgette en tomaat. Romig door de toevoeging van ricotta en fris door de citroen. Een echte lente-quiche die je makkelijk maakt! In dit recept heeft zij de Le Creuset taartvorm gebruikt. Niet alleen mooi, maar de aardewerk vorm bakt ook nog eens heel gelijkmatig. Kom eens langs in de winkel om de uitgebreide Le Creuset collectie te bekijken (met prachtige kleuren!) en ook de mooie Bunzlau Castle serviescollectie, waar het schoteltje op de foto onderdeel van is.

 

Benodigdheden:


Materialen (verkrijgbaar bij EP:Beerepoot):

  • Le Creuset taartvorm 28cm
  • Le Creuset spatel
  • Le Creuset spatelpot aardewerk
  • Demeyere steelpan
  • Theedoek Bunzlau Castle
  • Gebaksbordje Bunzlau Castle
  • Mengkom


Ingredienten:

  • 7 blaadjes bladerdeeg – diepvries
  • 250 gram groene asperges
  • 1 courgette
  • 10 cherrytomaat
  • 1 citroen
  • 200 gram ricotta
  • 4 ei
  • 50 gram geraspte kaas (jong of belegen)
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • eetbare bloemen (optioneel)
     

Instructies:

  1.  Verwarm de oven voor op 180 C (hete lucht).
  2. Haal de blaadjes bladerdeeg uit de vriezer en laat op het aanrecht op temperatuur komen.
  3. Breng ruim water aan de kook in een pan. Snijd 1.5 cm van de onderkant van de groene asperges en kook de asperges 3 minuten. Haal daarna uit de pan en spoel af met koud water.
  4. Smeer de quichevorm in met de olijfolie, zorg ervoor dat de ook de randen goed zijn ingevet. Bedek de vorm met het ontdooide bladerdeeg. Begin in het midden met het eerste blaadje en leg het overige bladerdeeg daar omheen, zorg ervoor dat de blaadjes een beetje overlappen en druk iets aan op de naden. Het bladerdeeg mag iets over de rand van de vorm hangen. Prik met een vork gaatjes in in de bodem.
  5. Rasp de courgette. Laat een klein stukje over en snijd dit stuk in halve maantjes, dit gebruik je voor de decoratie op de bovenkant. Snijd de tomaatjes in kwarten. Snijd de groene asperges in stukken van 3-4 cm. Laat 3 groene asperges over voor de decoratie aan de bovenkant, snijd deze in de lengte doormidden.
  6. Klop de eieren los in een kom, doe hier de ricotta en de geraspte kaas bij en meng dit erdoor. Doe nu de geraspte courgette, de tomaatjes (laat er een paar over voor de bovenkant) en de stukjes groene asperge. Rasp de citroen en doe de citroenrasp er ook bij. Schep alles om en breng op smaak met peper en zout.
  7. Doe het mengsel in de met bladerdeeg beklede quichevorm. Decoreer de bovenkant met de overige groene asperge, courgette en tomaatjes. Bak het geheel 30-35 minuten in het midden van de oven tot het bladerdeeg krokant is en de quiche gestold.
  8. Decoreer eventueel met eetbare bloemen.
     

 

Dit smaakvolle recept, geïnspireerd op het seizoen, is ontstaan in samenwerking met Marcella van Borrels & Bites, die ons altijd voorziet van een recept van de maand, gemaakt met tools van onze kookafdeling! Bezoek haar website voor meer smakelijke recepten.​Laat ons weten wat je ervan vindt deel je creatie op social media, vergeet niet @epbeerepoot.cooking en @borrelsenbites te taggen! #ReceptVanDeMaand #EPBeerepootCooking