
Shepherd's Pie
Dit is zo lekker! Een heerlijk ovengerecht met gehakt, wortel, bleekselderij, doperwten en tomatenpuree met een laagje aardappelpuree met kaas. Echt een favoriet! In het recept heb ik half-om-half gehakt gebruikt maar het is ook erg lekker met lamsgehakt of 50/50 lams,- en rundergehakt. Eerst bak je het gehakt met de groenten en de laurier en verse tijm. Dit ruikt al zo lekker! Dan voeg je de tomatenpuree toe en de bloem. De bloem zorgt ervoor dat de saus een beetje binding krijgt. Vervolgens voeg de je runderbouillon toe. Wil je een iets diepere smaak, gebruik dan half rode wijn en half runderbouillon. De alcohol verdampt tijdens het koken. Je voegt het vocht in 3 delen toe zodat het iedere keer goed opgenomen kan worden.
TIP: Vind je de saus iets te waterig, laat het dan nog iets langer doorkoken tot je de gewenste dikte hebt.
Benodigdheden:
- Ovenschaal
- Hapjespan
- Kookpan
- Aardappelstamper of pureeknijper
Ingrediënten:
- 500 gram half-om-half gehakt of lamsgehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 wortel
- 3 stengels bleekselderij
- 1 el verse tijm
- 1 blaadje laurier
- 2 el tomatenpuree
- 2 el bloem
- 350 ml runderbouillon
- 150 gram doperwten
- 1-2 el Worcestershiresauce
- 1 kilo kruimige aardappel
- scheutje melk
- klontje roomboter
- snufje nootmuskaat
- 100 gram oude kaas
- peper en zout
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 200 graden op boven-en-onder-warmte.
- Schil de aardappels en snijd in stukken. Doe de aardappels in een pan met ruim water en wat zout. Breng aan de kook en kook tot de aardappels zacht zijn (je kunt er makkelijk inprikken met een vork). Giet af en bewaar apart.
- Snipper de ui, pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de wortel en bleekselderij in kleine blokjes.
- Verhit wat boter in de hapjespan op middelhoog vuur. Bak de ui 1 minuut en voeg dan het gehakt toe en bak het los. Doe de knoflook erbij en vervolgens de wortel en bleekselderij. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg dit toe samen met de laurier. Bak dit geheel ongeveer 5 minuten op middellaag vuur.
- Voeg de tomatenpuree toe en en roer dit door de pan, bak 1-2 minuten mee. Doe dan de bloem er bij en bak dit ook 1-2 minuten terwijl je in de pan roert. Voeg dan in 3 delen de runderbouillon toe (je kunt ook half rode wijn/half runderbouilon gebruiken). Gebruik eventueel een garde om alles goed te vermengen.
- Doe de doperwten erbij en de Worcestershiresauce en laat het geheel 10 minuten pruttelen. Proef en breng op smaak met peper en zout. Als de saus nog iets te waterig is kun je het wat langer laten inkoken.
- Pureer de aardappels met een aardappelstamper of pureeknijper. Doe de puree terug in de pan met een scheutje melk en een klontje roomboter. Roer op laag vuur tot alles met elkaar vermengd is en smeuiig is. Doe 1/3e van de geraspte oude kaas erbij en schep nog een paar keer om.
- Doe het gehaktmengsel in de ovenschaal. Schep hier de aardappelpuree op en verdeel de puree gelijkmatig over het gehaktmengsel. Strooi de overige geraspte oude kaas over de puree. Bak het geheel in de oven voor 20-30 minuten tot de bovenkant goudgeel en krokant is.
Dit smaakvolle recept, geïnspireerd op het seizoen, is ontstaan in samenwerking met Marcella van Borrels & Bites, die ons altijd voorziet van een recept van de maand, gemaakt met tools van onze kookafdeling! Bezoek haar website voor meer smakelijke recepten.Laat ons weten wat je ervan vindt deel je creatie op social media, vergeet niet @epbeerepoot.cooking en @borrelsenbites te taggen! #ReceptVanDeMaand #EPBeerepootCooking