Tarte tatin met appel, karamel en bladerdeeg

Voor dit recept gebruik je de Tarte tatinvorm van Le Creuset. Het is een pan met dikke bodem waardoor de karamel heel gelijkmatig verwarmt en niet snel zal verbranden. Na het samenstellen met de appels en het bladerdeeg kun je de pan in de oven zetten. Dankzij de handige hengsels aan de zijkanten draai je de pan heel makkelijk om. Niet alleen ideaal voor een tarte tatin, je kunt er ook hartige tatin mee maken. Bijvoorbeeld met tomaat en kaas, of met peer en gorgonzola!

Ingrediënten/ benodigdheden:

  • Appel met karamel en bladerdeeg, heerlijk!
  • Tarte tatin pan (Le Creuset) of andere ovenbestendige pan Ø 28 cm
  • 2 stuks koelvers bladerdeeg
  • 5 Granny smith appels
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 60 ml water
  • 50 gram ongezouten roomboter – koud
  • 1/2 verse vanille peul
  • 1/2 citroen
  • crème fraîche  (voor erbij)


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op boven-en-onder-warmte op 180 C. Haal het koelverse bladerdeeg uit de koeling.
  2. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in 4 parten.
  3. Snijd de vanille in de lengte doormidden en schraap met een scherp mesje de merg uit de vanille.
  4. Neem de tarte tatin pan of een andere ovenbestendige pan en zet op laag vuur. Doe hierin de suiker en het water.
  5. Roer kort zodat de suiker en het water goed vermengd is. Verwarm op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  6. Als de suiker is opgelost, verhoog je het vuur en breng aan de kook. Als het kookt NIET MEER ROEREN! Als je nu roert, kristaliseert de suiker en heb je ‘stukjes’ in de karamel.
  7. Laat het verder bubbelen tot het lichtbruin/goud van kleur is. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten. Als het te snel bruin wordt, verlaag dan het vuur.
  8. Snijd de roomboter in blokjes. Als de karamel gekleurd is, voeg dan de roomboter toe samen met de vanille. Nu mag je wel roeren, gebruik een spatel of houten lepel en meng tot een gladde karamel.
  9. Leg de appelparten met de geschilde kant in de karamel in de pan. Snijd het bladerdeeg in een vierkant en leg het over de appels, leg het tweede vel bladerdeeg hier kruislings overheen, als een soort ster. De punten mogen een beetje overlappen.
  10. Prik met een mes vier gaatjes in het bladerdeeg zodat het stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
  11. Bak de tarte tatin in de oven op 180 C. in 30-35 minuten gaar. Laat de taart 5 minuten afkoelen.
  12. Ga dan met een spatel langs de randen om de taart een beetje los te maken van de pan. Leg een bord op de pan en draai in één beweging om. Let op! Er kan hete karamel uitvallen dus wees voorzichtig.
  13. Serveer de tarte tatin warm, lekker met wat crème fraîche.


Dit smaakvolle recept, geïnspireerd op het seizoen, is ontstaan in samenwerking met Marcella van Borrels & Bites, die ons altijd voorziet van een recept van de maand, gemaakt met tools van onze kookafdeling! Bezoek haar website voor meer smakelijke recepten.​Laat ons weten wat je ervan vindt deel je creatie op social media, vergeet niet @epbeerepoot.cooking en @borrelsenbites te taggen! #ReceptVanDeMaand #EPBeerepootCooking