Lavendel Spritz met Blauwe Bes en Limoncello

Een bloemige spritz dit keer met de smaken van de zomer. Voor deze spritz maak je een eigen siroop van lavendel en blauwe bessen. Klinkt misschien ingewikkeld maar is het zeker niet, in 10 minuten heb jij je eigen siroop al klaar!

Het is niets minder dan lavendel, blauwe bessen, water en suiker zachtjes verwarmen in een steelpan. Vervolgens zeef je het en dan is je siroop al klaar! Lekker in deze cocktail maar kan ook goed als mocktail met bijvoorbeeld bruiswater. Je kunt de siroop 2-3 weken bewaren in de koelkast. Als je het alleen voor cocktails gebruikt, kun je overwegen om 30 ml vodka toe te voegen, daarmee verleng je de houdbaarheid naar een maand of twee. Ik maakte bloemige ijsblokjes voor de cocktail. Je hebt daar een ijsblokjesvorm voor nodig. Vul de vorm met gedroogde rozenblaades, wat takjes lavendel en natuurlijk water. Vries het in en je hebt prachtige ijsblokjes!

Dit recept is ontstaan in samenwerking met  EP:Beerepoot Cooking. Iedere maand mag ik aan de slag met de tools en mooie spullen uit de winkel. Dit keer werd het een cocktail in dit prachtige glas van Leonardo. Ook voor alle cocktail tools kun je terecht bij EP: Beerepoot. De jigger/barmaatje, de zesteur (hiermee schilde ik de citroen) en de ijsblokjesvorm mocht ik gebruiken. Allemaal van de beste merken en top-kwaliteit! De winkel in Hoorn is zeker een bezoekje waard. 

Ingrediënten:

  • 300 ml water
  • 200 gram suiker
  • 150 gram blauwe bessen
  • 5 gram lavendel
  • ​20 ml siroop van lavendel en blauwe bes
  • 30 ml limoncello
  • 90 ml prosecco
  • 30 ml bruiswater
  • 10 takjes lavendel (ijsblokjes en garnering)
  • 3 gedroogde rozenknopjes (ijsblokjes)
  • 4-5 blauwe bessen (garnering)
  • 1 citroenschil (garnering)
     

Benodigdheden (verkrijgbaar bij EP:Beerepoot):

  • Steelpan
  • Fijne zeef
  • IJsblokjesvorm
     

Bereidingswijze:

Siroop van lavendel en blauwe bes
Ris de bloemenknopjes van de lavendel. Doe de lavendel in een steelpan samen met het water, suiker en de blauwe bessen. Verwarm het geheel op middellaag vuur. Verwarm (niet koken!) het geheel tot de blauwe bessen zacht zijn en de suiker is opgelost. Ongeveer 10 minuten. Zeef het geheel met een fijne zeef in een kom en schenk daarna in een schone fles. Je kunt de siroop 2-3 weken bewaren in de koelkast. Met 30 ml wodka erbij kun je het 2-3 maanden bewaren.

Cocktail (samenstellen)
Doe de ijsblokjes in een glas. Schenk hierover de siroop, Limoncello en top met prosecco en bruiswater. Roer kort door. Garneer met de schil van de citroen, blauwe bessen en 3 takjes lavendel.

IJsblokjes (optioneel)
De ijsblokjes met bloemen zijn natuurlijk optioneel. Maak deze minstens 6 uur van te voren. Maak de blaadjes van de gedroogde rozenknopjes los en ris de bloemetjes van de lavendel. Verdeel dit in de ijsblokjesvorm, top met water en doe de vorm in de vriezer.

Dit smaakvolle recept, geïnspireerd op het seizoen, is ontstaan in samenwerking met Marcella van Borrels & Bites, die ons altijd voorziet van een recept van de maand, gemaakt met tools van onze kookafdeling! Bezoek haar website voor meer smakelijke recepten.​Laat ons weten wat je ervan vindt deel je creatie op social media, vergeet niet @epbeerepoot.cooking en @borrelsenbites te taggen! #ReceptVanDeMaand #EPBeerepootCooking