Charlotte aardbei en mascarpone-room

Charlotte aardbei met mascarpone-room. Luchtige cake met stevige room en frisse aardbeien. Deze cake wil je maken! Charlotte cake kende ik als een taart (of cake) die je maakt met lange vingers als rand en een vulling van bijvoorbeeld kwark, room of soms zelf ijs. Toen ik deze Nordic Ware vorm zag, was ik sceptisch. Want de vorm klopt, maar hoe zit dit dan met de smaak? Bij de vorm kwam een recept voor een basiscake. En wat blijkt, de cake smaakt naar lange vingers maar dan luchtig en zacht. Echt zo lekker! De cake is heel luchtig, dit komt vooral door de eieren. Deze klop je een paar minuten op tot het licht en luchtig is. In het eenvoudige recept voeg je verder nog suiker, bloem en een beetje bakpoeder toe. That’s it! De mascarpone-room is lekker bij de luchtige cake omdat het wat steviger is. Hierdoor zakt het ook niet in, wel zo fijn!

 

Benodigdheden:

  • Nordic Ware Charlotte vorm of andere cakevorm
  • Standmixer of handmixer
     

Ingrediënten:

Cake:

  • 3 ei - op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • 60 gram bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • Rasp van 1 citroen
  • Bakspray of boter


Topping:

  • 200 gram mascarpone
  • 150 gram slagroom
  • 2-3 el kristalsuiker
  • 200 gram aardbeien
  • Naar smaak poedersuiker
  • Kamille of andere bloemen optioneel

 

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op boven-en-onder-warmte op 180C.
  2. Doe de eieren in een kom en klop eerst 1 minuut op hoge stand met een standmixer of handmixer.
  3. Zet de mixer op een lagere stand en voeg geleidelijk de suiker toe. Blijf 5-6 minuten kloppen tot het luchtig en licht van kleur is.
  4. Zeef de bloem met de bakpoeder in een andere kom. Voeg dit in 3 delen toe aan het ei-suikermengsel, gebruik een spatel om het te vermengen zodat het beslag luchtig blijft.
  5. Rasp de citroen en spatel ook dit door het beslag.
  6. Gebruik een bakspray om de vorm in te vetten. Heb je dit niet, smelt dan wat boter en kwast
  7. de vorm hiermee in zodat alles goed bedekt is. Bestuif de vorm vervolgens met bloem en klop overtollig bloem uit de vorm.
  8. Vul de vorm voor de helft met het beslag. Omdat het een heel luchtige cake is, zal het in de vorm flink gaan rijzen. Als je te veel beslag in de vorm doet, stroomt de cake over in de oven.
  9. Bak de cake in 20-25 minuten gaar in de oven. Controleer met een houten prikker of de cake gaar is.
  10. Komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
  11. Laat de cake 10 minuten in de vorm rusten op een rooster of rek. Na de rusttijd, schud de vorm
  12. voorzichtig heen en weer en draai de vorm om. Verwijder de vorm voorzichtig en laat de cake helemaal afkoelen.
  13. Maak in de tussentijd de mascarpone-room. Klop de slagroom op met een handmixer of standmixer, voeg geleidelijk de suiker toe. Roer de mascarpone los in een andere kom.
  14. Spatel de slagroom door de mascarpone tot het helemaal vermengd is.
  15. Verdeel dit over de bovenkant van de cake.
  16. Snijd de aardbeien in kwarten en verdeel dit over de room. Vlak voor serveren, bestuif je de cake met poedersuiker. Decoreer met de bloemen.

 

Dit smaakvolle recept, geïnspireerd op het seizoen, is ontstaan in samenwerking met Marcella van Borrels & Bites, die ons altijd voorziet van een recept van de maand, gemaakt met tools van onze kookafdeling! Bezoek haar website voor meer smakelijke recepten.

​Laat ons weten wat je ervan vindt deel je creatie op social media, vergeet niet @epbeerepoot.cooking en @borrelsenbites te taggen! #ReceptVanDeMaand #EPBeerepootCooking