Salade met witte asperge en gerookte zalm

De witte asperges zijn in het seizoen, en dan kun je er maar beter iets lekkers mee maken. Het seizoen is maar heel kort, meestal van april t/m juni. Een beetje een exclusieve soort groenten eigenlijk, dat maakt het meteen extra speciaal als je er een lekker recept mee kunt maken. De combinatie met de gerookte zalm, het zacht gekookte eitje, de tuinkers’dressing’ en de hazelnoten is geweldig! Het is ook nog eens heel weinig werk. De meeste tijd ben je kwijt aan het wachten tot het water kookt :).

 

Benodigdheden:


Materialen (verkrijgbaar bij EP:Beerepoot):

  • Demeyere aspergepan of ruime kookpan
  • Westmark Dunschiller
  • RVS kom
  • Slabestek
  • Zwilling mes
  • Leonardo bord
  • Leonardo kom


Ingredienten:

  • 500 gram witte asperges
  • 100 gram rucola
  • 100 gram veldsla
  • 2 ei
  • 100 gram gerookte zalm
  • 2-3 el hazelnoten
  • 3 el mayonaise
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 1 el verse tuinkers
  • Peper en zout
  • Eetbare bloemen optioneel

 

Instructies:

  1. Snijd 1.5 cm van de onderkant van de asperges. Leg de asperges plat op een werkblad/snijplank (zodat ze niet breken) en schil met een dunschiller ongeveer 3 cm onder de kop naar beneden. Schil ze 2 keer rondom zodat je geen harde buitenkant meer hebt.
  2. Doe de asperges in een ruime pan of asperge-pan in ruim koud water met wat zout. Wacht tot het water kookt en kook dan nog 5 minuten. Haal daarna de pan van het vuur en laat nog 15 minuten staan met een deksel op de pan. Haal ze er daarna voorzichtig uit met een schuimspaan of twee vorken.
  3. Kook de eitjes zoals jij het lekker vindt. Kook 4-5 minuten voor zacht, 6 voor halfzacht en 8 voor hard. Laat na de kooktijd schrikken onder koud water en pel.
  4. Meng de mayonaise met de mosterd. Hak de tuinkers fijn en meng dit erdoor. Breng op smaak met peper en zout
  5. Meng de rucola met de veldsla en leg op een bord of grote schaal. Verdeel de gerookte zalm over de sla en leg hier de witte asperges op.
  6. Schep de tuinkersmayonaise over de salade. Halveer de eitjes of snijd in vieren en verdeel dit over het geheel. Hak de hazelnoten grof en strooi dit over de salade. Leg eventueel nog wat eetbare bloemetjes op het bord.

 

Dit smaakvolle recept, geïnspireerd op het seizoen, is ontstaan in samenwerking met Marcella van Borrels & Bites, die ons altijd voorziet van een recept van de maand, gemaakt met tools van onze kookafdeling! Bezoek haar website voor meer smakelijke recepten.​Laat ons weten wat je ervan vindt deel je creatie op social media, vergeet niet @epbeerepoot.cooking en @borrelsenbites te taggen! #ReceptVanDeMaand #EPBeerepootCooking