Grissini – Italiaanse broodstengels

Ontdek de smaakvolle wereld van Italiaanse grissini broodstengels bij EP:Beerepoot Cooking. Perfect warm uit de oven, ideaal voor borrelplanken of bij maaltijden zoals pasta en soep. Het eenvoudige recept combineert gistdeeg met fijngemalen tarwebloem tipo '00'. Breng ze op smaak met La Zia's kruidenmix en extra vierge olijfolie van Mr. Verna voor een rijke en intense smaak. Voeg een vleugje Italiaanse flair toe aan je gerechten met deze knapperige traktatie. Dit heerlijke recept is ontwikkeld in samenwerking met Borrels & Bites, dé blog voor de lekkerste hapjes en drankjes.

Ingredienten:

 • 160 ml lauwwarm water
 • 4 gram droge gist
 • 1 tl suiker
 • 230 gram bloem type ’00 (+ extra voor bestuiven werkblad)
 • 6 gram zout
 • 30 gram extra vierge oljfolie – bijvoorbeeld La Verna (+ extra)
 • 100 gram maismeel of griesmeel
 • Gedroogde kruidenmix – bijvoorbeeld La Zia kruidenmix
   

Benodigdheden:

 • KitchenAid Standmixer - met menghaak
 • Bunzlau Castle bord
 • Oliekan Guimarães & Rosa
 • Oven
 • Bakplaat met bakpapier
 • Vershoudfolie
   

Instructies:

Deeg maken:

 1. Meng het lauwwarme water met de gist en suiker en laat dit een paar minuten staan.
 2. Doe in de andere kom (van de standmixer) de bloem en het zout en meng dit door elkaar.
 3. Giet het gistmengsel bij de bloem en doe ook de extra vierge olijfolie hierbij. Meng dit met een standmixer met menghaak op stand 3, voor ongeveer 5-10 minuten tot je een mooi elastisch deeg hebt.Vormen en rusten:

 1. Bestuif je werkblad met wat bloem, stort je deeg hierop en strooi hier ook wat bloem op. Kneed nog een paar keer kort door met de hand en vorm er een enigszins platte rechthoek van door het deeg een beetje uit te rekken.
 2. Rol het deeg op, bestuif nog een keer met een beetje bloem en dek af met vershoudfolie. Laat het 20 minuten rusten.

 

Vormen en rijzen

 1. Na het rusten ga je het deeg voor een tweede keer vormen. Bestuif opnieuw het werkblad met wat bloem. Leg het deeg hierop, rek het nog een keer uit tot een rechthoek. Rol het voorzichtig op langs de lange zijde zodat je een langwerpig deeg hebt. Houd ongeveer een breedte aan van 8 cm, de lengte maakt niet zoveel uit.
 2. Leg een ruim stuk vershoudfolie op het werkblad en besprenkel dit met extra vierge olijfolie. Smeer het goed uit met een kwast of gebruik je handen.
 3. Leg het deeg hierop. Besprenkel het deeg met nog wat extra vierge olijfolie en pak het deeg losjes in. Het deeg gaat nog rijzen, dus zorg ervoor dat het een beetje ruimte heeft.
 4. Laat 45-60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het verdubbeld is in volume.

 

Stengels maken

 1. Doe de maismeel of griesmeel in een ruime bak of bord. Hier ga je straks de stengels in coaten.
 2. Verwarm de oven voor op 220 C (boven-onder-warmte).
 3. Als het deeg gerezen is, ga je de stengels vormen. Pak het deeg uit en snijd (met een deegkrabber of een scherp mes) en strook van ongeveer 1-2 cm van de korte zijde van het deeg.
 4. Rek het strookje deeg voorzichtig uit door het aan beide uiteinden iets uit te rekken. Het hoeven geen perfecte, kaarsrechte stengels te zijn, het mag verschillen in lengte, dikte en vorm.
 5. Rol het door de maismeel of griesmeel en leg het op een bakplaat met bakpapier. Herhaal dit tot de bakplaat vol is. In totaal maak je er 24, ik heb dit in twee delen gebakken.
 6. Besprenkel de stengels voorzichtig met wat extra vierge olijfolie, zonder de coating te beschadigen, en strooi er de kruidenmix overheen.

 

Bakken

 1. Laat de stengels nog 15 minuten rusten en bak in de voorverwarmde oven in 8-10 minuten.
 2. Serveer de grissini warm of laat afkoelen. Yum!


 

Meer recepten bekijken? Neem dan een kijkje op de website van Borrels&Bites!