Millionaires shortbread met paaseitjes
Ben je op zoek naar een lekker zoet paasrecept, zoek dan niet verder! Dit is zo’n lekkere zoete traktatie. Een brosse koekbodem, karamel en chocola. Dit recept is een paas-versie met veel paaseitjes en merengue-schuim. Geen zorgen, die merengue hoef je niet zelf te maken want het ligt nu volop in de winkels. Als je nu denkt, wat een overdadig recept. Dan klopt dat helemaal, daar heeft het zijn naam ook aan te danken! Met pasen is dat niet erg, toch?
Benodigdheden:
Keukenmaterialen:
- Vierkant bakblik 24×24 cm
- Keukenmachine (KitchenAid)
- Pan en rvs kom
- Spatel (Le Creuset)
- Bakpapier en vershoudfolie
Koekbodem:
- 225 gram bloem
- 175 gram roomboter ongezouten – koud
- 75 gram suiker
- Bakspray
Karamel:
- 100 gram ongezouten roomboter
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 blikje gecondenseerde melk
Chocola en topping:
- 200 gram pure chocola
- 10-12 paaseitjes – naar keuze
- 1 handje gekleurde merengue schuimpjes (topping)
- 1 handje gekleurde paaseitjes (landeitjes) (topping)
Instructies:
Koekbodem:
- Snijd de koude roomboter in blokjes en doe samen met de bloem in een keukenmachine en puls een paar keer om een soort kruimeldeeg te maken. Voeg de suiker toe en meng nog een paar keer. (Je kunt die eventueel ook met de hand doen) Meng daarna nog met de hand tot een samenhangend deeg.
- Leg een ruim stuk vershoudfolie in de ovenschaal en leg hier het deeg op. Druk het deeg plat zodat de hele bodem is bedekt. Vouw de vershoudfolie om het deeg zodat het helemaal verpakt is en leg het 30 minuten in de koelkast om te rusten.
- Verwarm de oven op onder-en-boven-stand op 175 C. Spray de bakvorm in met wat bakspray en leg hier kruislings twee stroken bakpapier op zodat de bodem en de randen bedekt zijn. Pak het deeg uit en leg het in de bakvorm op het bakpapier. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak daarna in het midden van de oven voor zo’n 30-35 minuten of tot de bovenkant lichtgoud gekleurd is. Laat daarna iets afkoelen in de vorm op een rek.
Karamel:
- Snijd de roomboter in blokjes. Doe deze samen met de donkere basterdsuiker en de gecondenseerde melk in een steelpan en verwarm al roerend met een spatel op lage hitte tot de suiker helemaal is opgelost.
- Als de suiker is opgelost verhoog je de hitte naar middel tot het gaat koken. Als het kookt verlaag je het weer. Blijf roeren! Verwarm het nog 5 – 10 minuten tot de karamel wat is ingedikt. Als je met een spatel over de bodem gaat en de strook blijft zichtbaar, dan is de karamel goed.
- Stort de karamel over de koekbodem. Dek af en laat 20-30 rusten in de koelkast tot de karamel is gestold.
Chocola en topping:
- Haal na de rusttijd de vorm uit de koelkast. Verdeel de paaseitjes over de karamellaag en druk een beetje aan.
- Smelt de chocola au bain marie. Laat een klein laagje water koken in een steelpan en zet hier een hittebestendige kom op, de bodem mag het water niet aanraken. Snijd de chocola grof en doe alles in de kom. Smelt de chocola terwijl je af en toe roert met een spatel.
- Schenk de chocola over de karamellaag en verdeel met een spatel of bolle kant van een lepel tot alles bedekt is. De paaseitjes die je op de karamellaag hebt gelegd zullen iets smelten, dat is juist lekker!
- Hak de andere paaseitjes (landeitjes) en merengue grof en strooi dit over de chocola. Dek af en laat het geheel nog koelen tot de chocola gestold is.
- Snijd de millionaire’s shortbread daarna in 16 stukken. Dit gaat makkelijk als je het mes verhit onder een hete kraan, maak het mes droog en snijd daarna gemakkelijker door de chocola en karamel.
Dit smaakvolle recept, geïnspireerd op het seizoen, is ontstaan in samenwerking met Marcella van Borrels & Bites, die ons altijd voorziet van een recept van de maand, gemaakt met tools van onze kookafdeling! Bezoek haar website voor meer smakelijke recepten.Laat ons weten wat je ervan vindt deel je creatie op social media, vergeet niet @epbeerepoot.cooking en @borrelsenbites te taggen! #ReceptVanDeMaand #EPBeerepootCooking