Aardappel Gratin
Een klassiek gerecht, rijk van smaak door de room en de kaas. Heerlijk! Gebruik voor de aardappelgratin een vastkokende aardappel. En sorry, maar je kunt geen voorgeschilde aardappels gebruiken dit keer. Die worden te zacht in de oven en dan heb je een soort aardappelpuree-gratin. Ik heb zelf een hekel aan aardappels schillen, dus ik heb de schil eromheen gelaten. Of jij gaat schillen of niet, mag je zelf bepalen! Aardappel gratin is heerlijk als bijgerecht. Bijvoorbeeld bij een stukje goed vlees, serveer er een groene salade bij en klaar ben je. Natuurlijk is dit ook een klassieker voor tijdens de feestdagen.
TIP: Je kunt dit gerecht goed voorbereiden! Gaar de aardappelgratin 30 minuten in de oven met het aluminiumfolie. Haal uit de oven en laat afkoelen. Bak het nog 30 minuten zonder aluminiumfolie in de oven voordat je het gaat opdienen.
Benodigdheden:
- Aardappel met room en knoflook, gegratineerd in de oven met kaas
- ovenschaal
- alluminiumfolie
- mandoline of keukenmachine
Ingrediënten:
- 1 kilo aardappel – vastkokend
- 3-4 teentjes knoflook
- 200 ml room
- 200 ml volle melk
- 1 tl mosterd – bijvoorbeeld Dijon
- 1 el roomboter (om in te vetten)
- peper zout
- 100 gram geraspte kaas – bijvoorbeeld Gruyere
- 2 el bieslook (garnering)
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Was de aardappel en snijd in dunne plakken van ongeveer 3mm dik. Je kunt ervoor kiezen om de aardappels eerst te schillen, ik heb dat niet gedaan. Gebruik voor het snijden een mandoline of een keukenmachine met een opzetstuk om makkelijk plakjes te snijden.
- Doe de melk, room en de mosterd in een kom en meng dit door elkaar. Pers de knoflook of snijd fijn en voeg dit toe samen met de plakjes aardappel. Voeg flink wat zout toe en peper en schep een paar keer om.
- Vet de ovenschaal in met de roomboter. Doe hier het aardappelmengsel in en strooi hier de geraspte kaas over. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verwijder na de baktijd de aluminiumfolie en bak nog 30 minuten of tot de bovenkant goudbruin is en de kaas gegratineerd.
- Snijd de bieslook fijn en strooi dit er overheen.
Dit smaakvolle recept, geïnspireerd op het seizoen, is ontstaan in samenwerking met Marcella van Borrels & Bites, die ons altijd voorziet van een recept van de maand, gemaakt met tools van onze kookafdeling! Bezoek haar website voor meer smakelijke recepten.​Laat ons weten wat je ervan vindt deel je creatie op social media, vergeet niet @epbeerepoot.cooking en @borrelsenbites te taggen! #ReceptVanDeMaand #EPBeerepootCooking