Dubbel gevuld speculaas met sinaasappelroom en amandelspijs
Deze dubbel gevuld speculaas met sinaasappelroom en amandelspijs is precies wat je wil bij een kop koffie in de herfst of rond Sinterklaas. Twee lagen kruidig, boterig speculaas met daartussen een laag zachte amandelspijs én een frisse room van mascarpone, slagroom en sinaasappelrasp. Zoet, kruidig en fris in één hap.
Benodigdheden:
- Bakplaat met bakpapier
- Hand- of standmixer of garde
- Spuitzak optioneel
- Rasp
- Vershoudfolie
- Deegroller + ronde steker ± 4 cm
Ingrediënten:
Speculaas koeken:
- 125 gram bloem + extra voor bestuiven
- 100 gram donkere basterdsuiker
- 100 gram roomboter ongezouten in blokjes
- 1.5 tl speculaaskruiden (zie mix onder)
- Snuf zout
Amandelspijs
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram poedersuiker
- 1 eiwit of 30 ml gepasteuriseerd eiwit
- 1/2 tl amandel-extract
Sinaasappelroom:
- 50 ml slagroom
- 200 gram mascerpone
- 50 gram poedersuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1-2 tl sinaasappelrasp
Speculaasmix:
- 4 tl kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl kruidnagel
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kardemom
- 1/2 tl witte peper
- 1/4 tl korianderzaad gemalen
Instructies
- Start met de room zodat het kan opstijven in de koelkast.
- Klop mascarpone met poedersuiker, vanille en sinaasappelrasp tot een gladde massa.
- Klop de slagroom stijf in een aparte kom en spatel dit door het mascarpone mengsel.
- Doe het in een spuitzak (eventueel), je kunt ook een ziplockzakje gebruiken, en bewaar in de koelkast.
- Voor het speculaas, meng de bloem, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom.
- Snijd de roomboter in blokjes en meng dit met je vingers tot een kruimelig deeg.
- Vorm een platte schijf, wikkel in vershoudfolie en bewaar een half uur in de koelkast.
- Maak in de tussentijd het amandelspijs. Meng het amandelmeel met de poedersuiker.
- Voeg het eiwit toe en amandel-extract en roer met een spatel of kneed tot een deegje.
- Pak in in vershoudfolie en bewaar in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 C. boven-en-onder-warmte
- Bestuif je werkblad en deegroller met bloem en rol het speculaas deeg uit tot ongeveer 2 cm dikte.
- Steek rondjes uit met de steker en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
- Bak de koekjes 12-15 minuten in de voorverwarmde oven tot goudbruin.
- Ze zijn nog een beetjezacht als ze uit de oven komen. Laat de koekjes afkoelen.
- Besmeer de helft van de koekjes met een laagje amandelspijs.
- Je kunt natuurlijk ook alle koekjes besmeren zodat je twee laagjes amandelspijs per koekje hebt.
- Spuit of schep een royale hoeveelheid sinaasappelroom op de amandelspijs en dek af met een tweede
Dit heerlijke herfstrecept komt voort uit onze samenwerking met Marcella Schermer. Ze voorziet ons iedere maand van een smakelijk recept, bereid met de tools van onze Cooking-afdeling! Laat ons weten wat je ervan vindt deel je creatie op social media, vergeet niet @epbeerepoot.cooking en @marcellaschermer te taggen! #ReceptVanDeMaand #EPBeerepootCooking