Carrot cake met sinaasappel

Carrot cake met sinaasappel, lekker met een frisse glazuur en wat pistachenootjes die je eroverheen strooit. Echt zo lekker, je kunt niet stoppen met eten! De carrot cake is smeuïg en stevig met een frisse glazuur. Een lekkere structuur door de geraspte wortel en het gebruik van olie in plaats van boter. Dit maakt het meteen een makkelijk recept, want je hebt geen mixer nodig. Het raspen van de wortel kun je doen met een grove rasp of gebruik een keukenmachine met rasp-opzetstuk, dan ben je in een minuut klaar!

Marcella van Borrels & Bites gebruikt de food processor van KitchenAid, je vindt deze machine bij  EP:Beerepoot Cooking in Hoorn. Ook de Nordic Ware bakvorm kun je daar vinden en nog veel meer hoogwaardige keukentools. Neem zeker eens een kijkje als je in de buurt bent!

 

Benodigdheden:

  • Je hebt geen mixer nodig voor dit recept, alleen een garde!
  • Je gebruikt sinaasappelrasp in het beslag en het sap van de sinaasappel in de glazuur.
  • Bak de cake(jes) altijd op boven-en-onder warmte in de oven.
  • Als je cake over hebt, kun je het invriezen voor later. Haal de cake een paar uur van te voren uit de vriezer om op temperatuur te laten komen.
  • Voor een stevigere cake kun je ook wat grof gehakte pistachenootjes toevoegen aan het beslag.
  • Als je het glazuur iets dunner of dikker wil hebben, voeg dan meer of minder sinaasappelsap toe.

 

Ingrediënten:

  • 150 gram geraspte wortel
  • 2 ei
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 ml zonnebloemolie + extra om in te vetten
  • 200 gram bloem + extra voor de bakvorm
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 tl kardemompoeder
  • 2 tl kaneel

Glazuur:

  • 200 gram roomkaas
  • 50 gram poedersuiker
  • 4-5 el sinaasappelsap

 

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160 C op boven-en-onder-warmte.
  2. Rasp de wortel met een grove rasp of gebruik een food processor met rasp-opzetstuk.
  3. Doe de eieren met de suiker en de zonnebloemolie in een kom en meng dit door elkaar met een garde.
  4. In een andere kom, meng de bloem met het bakpoeder, zout, de kardemom en kaneel. Voeg dit toe aan het beslag en zorg ervoor dat alles goed vermengd is.
  5. Rasp de schil van de sinaasappel en voeg dit toe aan het beslag samen met de geraspte wortel. Meng alles door elkaar.
  6. Vet de bakvorm in met de extra zonnebloemolie. Bestuif de vorm (als je een Nordic Ware bakvorm gebruikt) met wat bloem en zorg ervoor dat het het goed verdeeld is. Als je een vierkante bakvorm gebruikt, kun je bakpapier in de vorm leggen en hoef je het niet in te vetten.
  7. Doe het beslag in de bakvorm en bak het in het midden van de oven voor ongeveer 25-30 minuten of tot je een sateprikker er droog uit kunt halen. Laat afkoelen op een rekje.
  8. Maak in de tussentijd het glazuur. Klop de roomkaas los met een garde in een kom. Voeg het sap van de sinaasappel toe. Als dit vermengd is zeef je de poedersuiker in de kom, meng dit er doorheen. Je kunt het glazuur eventueel dunner maken door er meer sinaasappelsap aan toe te voegen.
  9. Decoreer de cakejes met grofgehakte pistachenootjes en eventueel wat sinaasappelrasp.

 

Dit smaakvolle recept, geïnspireerd op het seizoen, is ontstaan in samenwerking met Marcella van Borrels & Bites, die ons altijd voorziet van een recept van de maand, gemaakt met tools van onze kookafdeling! Bezoek haar website voor meer smakelijke recepten.

​Laat ons weten wat je ervan vindt deel je creatie op social media, vergeet niet @epbeerepoot.cooking en @borrelsenbites te taggen! #ReceptVanDeMaand #EPBeerepootCooking